Živa ograda sadnice rasadnik Vrt-Express

Živa ograda sadnice je puno više od same ograde oko kuće. Ona je obrub koji određuje sam vrt. Sada u kasnu jesen i kasnije u rano proljeće, kada ima puno oborina, pravo je vrijeme za sadnju žive ograde ili tako zvane živice. Vrt – Express rasadnik preporuča sadnju sadnica za živu ogradu i  održavanje žive ograde na slijedeći način:

Pyracantha u živoj ogradi, rasadnik Vrt-Express

Pyracantha u živoj ogradi, rasadnik Vrt-Express

Vrt-express ima u proljeće ponudu sadnica za živu ogradu po povoljnim cijenama. Pogledajte naše stranice  živa ograda sadniice i provjerite cijene fotinija, leijlandija , oleandera i cijelog asortimana.Biljke koje možemo odnjegovati , školovati , u živu ogradu vrlo su raznolike pa to mogu biti i četinjare i listopadne vrste, biljke koje imaju interesantnu boju lista, biljke koje su cvjetne i miomirisne, biljke koje imaju jako trnje, biljke koje nose plodove i sl. Ono što danas želim naglasiti je da kod sadnje žive ograde treba se dobro upoznati s biljkom koju ćemo koristiti za živu ogradu i uvažavati njezine potrebe, pa tako postoje nekoliko vrsta Ligustruma ili Thuja i sl. Npr. imamo listopadne i vazda zelene Ligustrume, ili Thuje koje rastu konično ili one koje se brzo šire. Zato prvo se treba dobro raspitati u vrtnom centru , kako bi posadili pravu biljku za Vaš vrt. Za dodatne informacije nazovite rasadnik Vrt-Express. Najčešća greška je da ljudi sade sadnice suviše gusto u želji da se brzo postigne željena gustoća. Tako se biljkama kao što je npr. lovor višnja, photinia ili thuja ograničava životni prostor i biljke se kasnije ne razviju i često je takva ograda rijetka, šuplja. Jako zalijevanje može dovesti do kontra efekta, npr. kod photinie do truljenja korijena ili ako se sadi u tešku glinastu zemlju. Kod sadnje sadnica žive ograde preporučamo da se iskopa kanal, koji će biti duplo dublji i duplo širi od korijenove bale same sadnice. Više od toga nije potrebno. Iz zemlje treba izdvojiti svo veće kamenje, sitniji šljunak slobodno ostaviti. Ako je zemlje teška i slabe kvalitete kod sadnje dodati humusno-tresetnog supstrata i izvršiti osnovnu gnojidbu. Najbolje zreli stajski gnoj ili NPK gnojivo. Kod dužih ograda koristiti nategnutu tanku žicu ili zidarsku špagu kao crtu vodilju pri sadnji. Posađenu živu ogradu dobro zaliti i više ne sve do suhih ljetnih dana. Tokom jeseni i proljeća ima dosta padalina pa treba izbjegavati suvišno zalijevanje.

Zalijevanje žive ograde: Kad se odlučite za zalijevanje morate uzeti u obzir slijedeće. Uglavnom nikada ne zalijevati po lišću odnosno po biljci. Najbolje je imati kap po kap sistem ili zalijevati po zemlji pa će vaše sadnice za živu ogradu pravilno rasti bez oštećenja listova. Ukoliko vidite da se lišće suši, smeđi i otpada tada znači da treba povećati količinu vode kod zalijevanja. Takva biljka bi se trebala oporaviti. Ukoliko vidite da lišće žuti znači da ima previše vode i treba smanjiti količinu vode kod zalijevanja. Ukoliko je biljka iznenada uvenula, a lišće je ostalo na njoj biljka je vjerojatno uvenula zbog truleži korijena. Tada treba preispitati kvalitetu zemlje i obavezno jako smanjiti količinu vode kod zalijevanja. Treba istaći da dobro ukorijenjene i dobro razvijene biljke koje se koriste za živu ogradu, uglavnom sve, mogu dobro podnijeti vruće i suhe ljetne dane bez zalijevanja. Ukoliko je zima ili proljeće bilo izrazito suho tada će vjerojatno trebati povremeno zaliti živu ogradu.

Ostali problemi kod uzgoja žive ograde: Živa ograda od vrlo popularne lovor višnje u proljeće lišće žuti i otpada. To je normalno, to je samo staro lišće koje nakon zime odumire , a zamijenit će ih novo.

Sadnja sadnica Thuja u priobalnom području često završi velikim brojem mrtvih sadnica i to ponekad tek nakon nekoliko godina što je prošlo od sadnje. Živa ograda od Thuja je osjetljiva na posolicu koja nastaje tokom jakog i orkanskog juga , koje nosi morsku vodu u zrak i koja se s kišom vraća na tlo. Posoljenu thuju treba nakon toga oprati slatkom vodom.

Zato je živa ograda   od leylandiea ili čempresa bolja za priobalni pojas.

Kao sve biljke tako su i sadnice žive ograde često napadnute od različitih nametnika i biljnih bolesti pa se o tome raspitajte u svojim lokalnim rasadnicima. Ono što treba sada naglasiti je najčešći problem kod uzgoja žive ograde, a to je zašto je ograda pri dnu rijetka odnosno šuplja. Na slijedećoj slici vidi se pravilan način kako oblikovati živu ogradu. Top Čunjasti,konusan, oblik šišanja žive ograde je jedini način koji će osigurati da svaki dio biljke dobije dovoljno sunca za pravilan razvoj. U praksi se dešava baš suprotno, naročito kod visokih ograda, gdje kad se nema skela za rezidbu ili teleskopski trimer, šišač živice na produžnom štapu, viši dio postaje teže dohvatljiv i nedovoljno orezan.

Također danas se sve više sade žive ograde s velikim sadnicama. Takve sadnice često ostavljaju praznine jedna između druge. Photinia zbog svog mladog lista crvene boje spada danas je jedna od najtraženijih biljaka za živu ogradu, ali i jedna koja često baš izgleda šuplje pri dnu. Pokušajte je kod sadnje posaditi malo dublje, do visine prvih grana, a te prve grane položiti i djelomično ukopati. Tako položene grane će tu pustiti korijen i ograda će biti vrlo gusta. Granu učvrstiti drvenim klinom ili kamenom da se ne diže iz zemlje. Svaki dio vrta pa i živa ograda traži svoje vrijeme. Pravovremenim šišanjem živice, održavat će se njezina visina, gustoća i oblik. Uglavnom svo bilje koje se koristi za ogradu je drvenasto, što znači da mu nakon sadnje treba vremena da se ukorijeni. Zato nakon sadnje treba biti strpljiv i ne očekivati neki značajan rast barem ne prvih 6 mjeseci, a ponekad niti prvih godinu dana. Evo liste kod nas najpopularnijih biljaka za živu ogradu: – Lovor višnja (Prunus laurocerasus) – Thuja , uzmite columne a ne smaragd – Photinia Leilandi ( Cupressocyparis leylandii) – Šimšir (Buxus) – Oleander (Nerium oleander) – Viburnum (Viburnum tinus) – Lonicera (Lonicera nitida) – Evonimus (Euonymus japonicus) – Ligustrum (Ligustrum ovalifolium) Za one koji imaju puno volje i strpljenja živa ograda može još biti formirana i od masline. (Olea europea) Vrt-Express rasadnik, preporučuje da se prije sadnje žive ograde konzultirate u obližnjem vrtnom centru o biljkama koje želite posaditi.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi ove teme ili ako Vas zanima nešto u vezi neke biljke koja nije na ovoj listi slobodno nas kontaktirajte na info@vrt-express.com ili posjetite naš vrtni centar na adresi ; Žbandaj 47, na glavnoj cesti Baderna – Poreč, blizu mjesnog groblja.

Hvala