Korijander začinsko bilje

U proizvodnji začinskog bilja rasadnik Vrt-Express ima korijander zastupljen već od prvog dana.

 

U jednoj kuharici, odnosno jednom priručniku za domačice  koji je napisan 1954, piše za korijander da se koriste samo sušene sjemenke, kao začin a list treba baciti jer jako smrdi.

korijander 3

Korijander , Coriandrum sativum, je jednogodišnja biljka koja se vrlo lako uzgaja i u našim krajevima. Karakteristično je za korijander da voli umjereno do vlažno tlo, pognojeno kako bi dobro razvio zelenu masu i da ga je uvijek bolje uzgajati u polusjeni. Kod velike izloženosti suncu već i mala biljčica umjesto da stvara zelenu masu počet će s cvatom i razvojem sjemena.

Kod kupovine sjemena  za sjetvu, treba obratiti pažnju kako je korijander  deklariran, da li kao ona vrsta koja daje više zelene mase ili sjemena?  Kod sjetve malu okruglu sjemenku dobro je lagano stistnuti prstima kako bi se ona prepolovila i polovice odvojile. Tako će brže i lakše proklijati. Također posijati na nekih  0,5 – 1 cm dubine. Ako se sije pliće, mlada biljka se neće dobro ukorijeniti. Na temperaturi od nekih 18-20 C niče kroz jedno 7-10 dana. Može se sijati u lonce ili direktno u zemlju. Tlo mora biti vlažno, ali lagano.

corijander

Kod uzgoja nema nekih pojedinosti koje treba posebno istaknuti. Poput peršina biljku treba redovito rezati, a dolaskom ljeta vrlo često će i vrsta korijandera koja je deklarirana kao sadnica koja proizvodi lišće, proizvesti sjeme.

Sjeme je najbolje ostaviti na biljci dok se samo ne počne sušiti. Jedan dio možete i ostaviti da se biljka kao takva sama zasije , a preostalo sjeme treba pokupiti, osušiti do kraja, dok sjemenka ne otvrdne. Takvo sjeme možete samljeti poput kave i koristiti kao suho začinsko bilje prilikom mješanja curry smjese.

Lišće se u Aziji i Južnoj Americi koristi kao svježe začinsko bilje pri pripravci različitih jela, juha i salata.

Gdje je Vrt-Express?

Where is Vrt-Express, Istria, Croatia

Vrt-Express

Možete nas pratiti i kontaktirati putem facebooka, twittera ili na e-mail: info@vrt-express.com

Hvala