Photinia (Fotinija) Red Robin

Rasadnik Vrt-Express ima u svojoj ponudi i Photiniu (Fotinija) Red Robin, kultivar koji je svoju iznimnu popularnost stekao  zahvaljujući crvenoj boji mladog lišća, možete ih vidjeti u našem vrtnom centru na adresi Žbandaj 47, glavna cesta Baderna – Poreč,blizu groblja. Cijena po sadnici na našim stranicama

Photinia Red Robin

Photinia Red Robin

Photinia Red Robin danas se u hrvatskoj sadi kao živa ograda u privatnim okućnicama tako i kod uređenja stambenih zgrada kao i oko velikih objekata koji se koriste u turizmu.

Puno ime ovog popularnog kultivara je Photina fraseri x Red Robin i danas je od svih photinia najtraženiji baš zbog svoje izrazite crvene boje. Sve Photinie imaju mlado lišće s crvenom bojom, kao što je to Photinia Glabra, Photnia davidiana kao i Photinia  fraseri x Little Red Robin, to je mala fotinija ili mini fotinija.

photinia

Fotinija kao biljka traži umjereno vlažna i ocjedita tla, a podnijet će čak i glineno tlo ako se pri sadnji doda nešto treseta. Podnosi i kisela i alkalna tla.

Ipak za što bolji rast photinia voli dobro humusno tlo, duboko i izloženo suncu. Fotinija raste i u polusjeni, ali će tada mlado lišće biti možda slabije crven boje.

Živa ograda photinia

Godišnje naraste za oko 30 cm pa se preporuča redovno šišanje kako  ne bi izmakla kontroli.

 

Kod sadnje po našem iskustvu dobro ju je saditi malo dublje, odnosno da prve grane budu oko 2 cm pokrivene s zemljom. Tu zna doći do ukorijenjivanja tih grana, iz kojih izrastu novi izdanci i sama živa ograda nije pri dnu šuplja, odnosno ne vidi se razmak između sadnica.

U hladnijim krajevima bolje je izbjegavati kasniju jesensku rezidbu jer mladi listovi mogu nastradati od prvih zimskih mrazeva. Stariji listovi su zelene boje, blago nazubljeni i kožastog sjaja, cvijet je sitan bijele boje, a plod je mali, okrugli i crne boje.

Photinia spada u poluzimzeleno bilje, odnosno pred zimsko doba odbacuje jedan dio starog lišća, naročito u hladnijim krajevima. Ponekad se ljudi koji to ne znaju zabrinu misleći da nešto nije u redu s njihovom živom ogradom, ali ubrzo sve brige nestaju jer novo lišće se uskoro pojavi i opet je crvene boje i to u jesen zna biti jako atraktivno. Tada u jesen više ne treba šišati photiniju.

Kao i svaka biljka i Photinia voli laganu proljetnu gnojidbu, okopavanje , a sama rezidba ovisi o ukusu vlasnika. Fotinija spada u biljke koje nisu jako zahtjevne, pa će ljepo rasti i bez ikakvog održavanja.

 

Uživajte u sadnji.

Vrt-Express