Leylandi (leijlandi) – Cupressocyparis leylandii

Rasadnik Vrt-Express u svojoj ponudi ima i sadnice za živu ogradu leylandii , Cupressocyparis leylandyii, izvrsna biljka za formiranje guste i dugotrajne žive ograde. Ako se pitate koja živa ograda je prikladna za vrt u mediteranskom području, da relativno brzo raste, podnosi suho tlo i posolicu, leijlandi, Cupressocyparis leylandii je odgovor na to pitanje. Cijena sadnica na našim stranicama.

lejlandii kao živa ograda 001

 Vrt-Express ima u svojoj ponudi Leylandii  koji je prirodni hibrid između Chamaecyparis nootkatensis ( hameciparis), i vrsta roda Cupressuste   macrocarpa,( čempres ) . Može narasti i više od 30 m, ima gustu krošnju, kupastu do valjkastu kao kod čempresa a četine po obliku i veličini vrlo slične onima kod hameciparisa, ali su grančice tanje i duže. Leijlandi je zbog tih osobina poželjna biljka za formiranje izrazito atraktivne žive ograde, čija se visina regulira redovnim šišanjem.

Biljke za živu ogradu

Biljke za živu ogradu

 

IMG_0118

Leylandii je također jedna od najbrže rastućih četinjara (crnogorica) i uz dovoljno vode može narasti i do jednog (1) metra na godinu. Lako se prilagođava različitim tipovima tla, kao i različitim klimatskim uvjetima.

Kao i čempres tako i Cupressocyparis leylandii se može  saditi blizu objekata, jer iako ima relativno veliki korijenov sistem, isti je izrazito plastičan, što znači da će se prilagođavati uvjetima u zemlji na koje nailazi prilikom rasta, pa neće biti invezivno , odnosno neće podizati popločene staze ili ceste, kao što može napraviti  npr.mediteranski bor, Pinus pinea.

Leylandii uz cestu

Leylandi uz cestu

Leylandii se često sadi uz prometnice jer osigurava dobru zvučnu barijeru, a dobro podnosi onečišćenje zraka.

Kod sadnje treba imati na umu da je Leijlandi biljka koja raste kao stablo koje treba prostora za rast, odnosno ne treba ga saditi previše gusto. Naša preporuka je da se živa ograda sadi na razmak od 7o cm, biljka od biljke, kako bi se dalo dovoljno sunca nižim granama kod rasta i razvoja. Živa ograda je živi organizam koji traži da se poštuju osnovna pravila uzgoja. Nakon sadnje biljke treba zaliti i pustiti da počnu slobodno rasti. Da se biljka ukorijenila biti će vidljivo kad se vrh sadnice podigao. Nakon toga prema potrebi treba lagano orezivati bočne grane, samo vrhove bočnih grana, kako bi Leylandii potjerao više bočnih grana i grančica i kako bi se cijela živa ograda zgusnula. Tek kad se postigne željena visina treba porezati vrhove.

20150104_114245

20150104_114309Tako formirana živa ograda od sada na dalje jednostavno se održava, laganim okopavanjem, otpalo lišće se skuplja grabljama oko baze korijenovog sistema i to je jedina vrsta gnojenja koje je toj biljci potrebno. Nikada se ne šiša u zimskim mjesecima, pa makar živa ograda rasla i u mediteranskom kraju.

Leijlandi , Cuepressocyparis leylandii je biljka koju uvijek preporučamo našim kupcima ukoliko žele vazdazelenu ogradu. Ukoliko trebate više informacija slobodno nas posjetite na našim internetskom stranicama, pišite na info@vrt-express.com , ili posjetite naš vrtni centar na adresi Žbandaj 47, na glavnoj cesti Baderna – Poreč, blizu groblja.

Vrtni centar Vrt - Express natpis

Vrt -Express, Žbandaj

Hvala