Photinia Red Robin (Fotinija)

Rasadnik Vrt-Express, Žbandaj 47, Poreč, Istra, ima u svojo ponudi i sadnice za živu ogradu Fotiniju, Photinia Red Robin , kultivar koji je svoju iznimnu popularnost stekao zahvaljujući izrazito crvenoj boji mladog lišća.

Photinia , Vrt-express
Vrt-express, rasadnik, Poreč, Fotinija

Sve veličine  i oblike sadnica fotinija, možete vidjeti kod nas ; Vrtni centar Poreč, Vrt-Express.

Photinia Red Robin danas se u hrvatskoj sadi kao živa ograda u privatnim okućnicama tako i kod uređenja stambenih zgrada kao i kod velikih objekata i autokampovima koji se koriste u turizmu.

Fotinija lopta, Vrt-Express, rasadnik

Photinia lopta, vrtni centar Poreč, Vrt-Express, Istra

Puno ime ovog popularnog kultivara je Photinia fraseri x Red Robin i danas je od svih fotinija najtraženiji baš zbog svoje izrazite crvene boje. I drugi kultivari imaju crveno lišće ali ne tako izrazite crvene boje.

Fotinija kao biljka traži umjero vlažna i ocjedita tla, a podnijet će ćak i glineno tlo, ako se kod sadnje doda nešto treseta i humusa. Podnosi i kisela i alkalna tla.

Živa ograda photinia

Fotinija, Vrt-Expres. živa ograda, rasadnik, Poreč

Najbolji rezultat u uzgoju postiže ako raste u  dubokom humusnom tlu i sunčanom položaju. Photinia raste i u polusjeni, ali tada će mlado lišće biti možda slabije crvene boje.

Godišnje Photinia raste od 30-50 cm, pa se preporuča redovno šišanje kako ne bi izmakla kontroli.

Kod sadnje po našem iskustvu, rasadnik Vrt-Express, dobro ju je saditi malo dublje, odnosno da prve grane budu oko 2 – 3 cm pokrivene s zemljom. Tu zna doći do ukorijenjivanja tih grana, iz kojih izrastu novi izdanci i sama živa ograda nije pri dnu šuplja, odnosno ne vidi se razmak između sadnica.

Vrt-Express ne preporuča kasniju jesensku rezidbu photinia u hladnijim krajevima, jer mladi listovi mogu nastradati od prvih zimskih mrazeva.

Vrt-Express, rasadnik, Poreč

Vrtni centar, Vrt-Express, rasadnik, Poreč, Istra

Stariji listovi su zelene boje, blago nazubljeni i kožastog sjaja, cvijet je sitan bijele boje, a plod je mali, okrugli i crne boje.

Vrt-Express, rasadnik, preporuča uklanjanje cvijeta kako bi fotinija brže rasla.

Photinia spada u poluzimzeleno bilje, odnosno prije ili poslije zimskog perioda odbacuje jedan dio starog lišća, naročito u hladnijim krajevima. Ponekad se ljudi koji to ne znaju zabrinu misleći da nešto nije u redu s njihovom živom ogradom , ali ubrzo dolaskom toplijeg vremena pojavi se novo lišće i opet je crvene boje. Na taj način se staro zimko lišće koje je ponekad išarano crnim točkama ,  (štete od mraza ) , makne sa biljke i živa ograda od fotinije je opet lijepog izgleda.

Kao i svaka biljka Fotinija voli laganu proljetnu gnojidbu, okopavanje i redovnu rezidbu. Photinia spada u biljke koje nisu jako zahtjevne, pa će ljepo rasti i bez ikakvog održavanja.

Ukoliko imate potrebu za dodatnim informacijama slobodno nas posjetite na adresi : Vrt-Express, Vrtni Centar Žbandaj 47, Poreč.